Translate

söndag 21 augusti 2016

Prospector-1: Första kommersiella prospekteringsuppdraget i rymden. Ett reportage av Mikael Boström.

Deep Space Industries kommer snart att lansera sitt första prospekterings uppdrag, med hjälp av en liten avancerad, rymdfarkost - som kommer att utforska och studera asteroider i jordens närhet. Dessa rymdfarkoster kommer att utrustas med avancerad vetenskaplig utrustning för att hjälpa dem att hitta vatten, metaller, silikater och mer.
 Prospector-1 kommer att åka till och en jordnära asteroid, och undersöka föremålet för att bestämma dess värde som en källa av rymdresurser. Detta uppdrag är ett viktigt steg i företagets övergripande planer på att skörda och leverera rymdens resurser.
Nyligen har Deep Space Industries och , regeringen i Luxemburg, tillkännagivit planerna   på att bygga och flyga Prospector-X .Ett experimentellt uppdrag i låg omloppsbana runt jorden kommer att genomföras 2017. Detta uppdrag kommer att testa den nyckelteknik som behövs för denna typ av prospekterings rymdskepp. . Därefter, före slutet av detta årtionde kommer Prospector-1, att åka utanför jordens omloppsbana för att påbörja den första rymdprospekterings uppdraget.
Prospector-1 är en liten rymdfarkost (50 kg) vilket ger den perfekta balansen mellan kostnad och prestanda. Utöver teknisk utrustning och de strålningstoleranta nyttolasterna kommer alla DSI rymdskepp att använda vatten från asteroiden för att tanka vattenframdrivningssystemet.
 Detta framdrivningssystem driver ut överhettad vattenånga för att generera dragkraft. Vatten kommer att vara den första  gruvprodukten från asteroiden, vatten kommer alltså  att använda som drivmedel, och kommer att ge framtida DSI rymdfarkoster möjligheten att tanka i rymden.
Asteroiden som kommer att väljas av en grupp asteroid experter på Deep Space Industries. När Prospector-1 anländer till målet, kommer den att kartlägga och undersöka markytan av asteroiden, med visuella och infraröda bilder och kartlägga totala vattenhalten, ner till ca en meters djup. När denna inledande vetenskap kampanj är klar kommer Prospector-1 använda sina vattenpropellrar för att försöka landstiga asteroiden för att mäta målets geofysiska och geotekniska egenskaper.
Asteroider innehåller höga bestånd av vatten, organiskt kol, svavel, kväve och fosfor och järnmetaller.
Många vattenrika  asteroider  är lätt att komma åt när de svävar runt solen i mycket liknande banor som jorden. Dessutom har dessa små kroppar mycket liten massa, och därför mycket liten gravitation, vilket gör det enkelt att utvinna resurser.
Asteroid brytning börjar med prospektering för att kartlägga de bästa resurserna. Då material skördas och bearbetas till raffinerat material. Slutligen kan dessa resurser tillverkas till färdiga produkter. DSI och dess partners utvecklar end-to-end-teknik för att utföra dessa steg i rymdens unika miljö.
Varför vatten ?
Vatten är den vanligast förekommande kemiska föreningen i universum. Det är rikligt förekommande i vårt solsystem och är grundläggande för liv och verksamhet i rymden. Vatten är viktigt för att stödja mänsklig bebyggelse för saker som dricksvatten, jordbruk, strålskydd, och syre. Dessutom kan vatten  brytas ned i sina beståndsdelar - flytande väte och syre - som ska användas som bränsle.
Vatten är kärnan i Deep Space Industries arbete både idag och i framtiden. Det är den första resursen som kommer att skördas, och den första produkten som kommer att säljas. Det är grunden för det  framdrivningssystem som håller på att integreras i små satelliter i dag, såsom DSI´s marknadsoptimerade Comet-1 propeller. Vatten är kärnan för de resurser som kommer att stödja företag och människor i rymden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar