Translate

söndag 14 augusti 2016

Google Lunar Xprice. Ett reportage skrivet av Mikael Boström.

 Google Lunar Xprice.
Månen är inte bara vår närmaste granne i rymden, men det är också porten till resten av universum. Månen bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan, månenger spännande möjligheter för upptäckter inom vetenskap, teknik, upptäckt resurs och utnyttjande, och mänsklig bebyggelse.
Google Lunar XPRIZE skapades 2007, för att uppmuntra rymd entreprenörer att skapa en ny era av prisvärda alternativ som ger oss  tillgång till att utforska månen.Månen är en skattkista av sällsynta metaller och andra  ämnen som kan användas här på jorden. Ett framgångsrik Google Lunar XPRIZE skulle resultera i en kostnadseffektiv och tillförlitlig tillgång till månen, vilket möjliggör utveckling av nya metoder för att upptäcka och med hjälp av rymdresurser, och på lång sikt, att hjälpa expandera mänsklig civilisation i rymden.
Månen är en viktig språngbräda till resten av universum, och ger oss möjlighet att lära och ge oss den nödvändiga erfarenheten för ytterligare  närvaro i solsystemet och utanför.

Tävlingens $ 30 miljoner i prispengar kommer att delas ut till lag som har möjlighet att landa en privatfinansierad rover på månen, som förflyttar sej 500 meter, och sänder tillbaka  högupplöst video och bilder till jorden.
Det första laget som framgångsrikt slutför uppdraget kommer att tilldelas $ 20 miljoner.
Det andra laget att framgångsrikt slutföra uppdraget kommer att tilldelas $ 5 miljoner. För att vinna någon av dessa priser, måste lagen bevisa att 90% av deras kostnader finansierades av privata källor. Lagen har fram till slutet av 2016 på sej att tillkännage ett verifierat  lanserings kontrakt för att vara i tävlingen och slutföra sitt uppdrag i slutet av 2017.

Uppdragets Krav.

Uppdragets krav för att hävda första eller andra priset inkluderar följande:
Landning.  Laget måste landa sitt fordon på ytan av månen efter att ha gett förhandsbesked om starten och avsedda landningsplatsen på månen till XPRIZE.
Rörlighet - Efter landningen måste ett lag transportera sitt fordon minst fem hundra meter längs månens yta. Mooncasts - Laget måste sända två "Mooncasts" från ytan av månen. Den första  ska vara vid ankomst och den andra ska vara vid slutförandet av kraven på rörlighet. Varje Mooncast måste innehålla åtta minuters HD video, och en panoramabild som ger en 360 graders återgivning av landningsplatsen, och som visar en väsentlig del av fordonet och nyttolasten ,  även e-post, och ett textmeddelande ska skickas vid landningen för granskning av juryn.
Data överföring - Lagets fordon måste kunna ta emot hundra kilobyte data från XPRIZE och sedan överföra denna data tillbaka till jorden.
Nyttolast - Laget måste bära en nyttolast med minst 1% av fordonets vikt.
Privat finansiering - Laget får inte nyttja statliga medel som överstiger 10% av uppdragets totala kostnad. För att underlätta granskningen av detta krav måste laget lämna redovisning till juryn.
Lanseringskontrakt - lagen har fram till slutet av 2016 på sej för att tillkännage ett verifierat lanseringskontrakt för att vara med i tävlingen och slutföra sitt uppdrag i slutet av 2017.

Milstolpe priser.
Milestolpe-priserna finns tillgängliga i var och en av dessa tre kategorier.
Landing : Landningssystemet. Innefattar all hårdvara och mjukvara som stödjer landningen av rymdskeppet  på månen.
Rörlighet : Mekanismer, elektronik, och hårdvara som kommer att användas vid landningen.
Bilder och video: Optik, detektorer, mekanismer, bildbehandling, telekommunikation, värmereglering av kamera, och gränssnitt.

Bonus Priser.
En prispott på $ 4 miljoner finns för lag som genomför ytterligare vetenskapliga och tekniska presttioner utöver de krav som gäller för uppdraget. Det finns fem bonuspriser, som varierar i värde från $ 1 till $ 4 miljon vardera.

Apollo priset- $ 4 miljoner  kommer att tilldelas ett lag som kan genomföra en Apollo Mooncast från landningsplatsen för Apollo 11, 12, 14, 15, 16, eller 17. En mooncast måste innehålla en åtta minuter lång video i både hög definition och lägre upplösning i realtid , en panoramabild av landningsplatsen , och en bild som visar en väsentlig del av farkosten från landningsplatsen.
Heritage priset - $ 4 miljoner   kommer att tilldelas ett lag som kan genomföra en Mooncast från ett område av intresse på månens yta, som godkänts av juryn. Denna Mooncast måste innehålla en åtta minuter lång video i både HD och lägre upplösning i realtid , en panoramabild av området, och en bild som visar en väsentlig del av farkosten vid området.

Range priset - $ 4 miljoner  kommer att tilldelas ett lag som kan flytta sitt fordon längs månens ytan i fem kilometer. Dessa fem kilometer är inklusive de fem hundra meter  som redan är avverkat för uppdragets krav.
Survival priset - $ 2 miljoner  kommer att tilldelas ett lag som framgångsrikt driver sitt fordon i två dagar dagar. På andra dagen  måste laget sända en uppsättning av data, inklusive en video, e-post och SMS, leverera ytterligare 100 gram nyttolast till månens yta, och producera en överlevnads Mooncast, inklusive en panoramabild och en bild som visar en väsentlig del av farkosten.

Water Detection priset - $ 4 miljoner  kommer att tilldelas ett team som kan ge vetenskapligt avgörande bevis på förekomsten av vatten på månen.

Deltagande lag:
Astrobotic. USA.
SpaceIL. Israel (Har lanseringskontrakt)
Team Italia. Italien.
Team Moon Express. USA (Har lanseringskontrakt)
Stellar. Internationellt.
Independence X. Malaysia.
Omega Envoy. USA.
Synergy Moon. Internationellt.
Euroluna. Internationellt.
Hakuto. Japan
Part-Time Scientists. Tyskland
Team Puli. Ungern.
Space Meta. Brasilien.
Plan B. Kanada.
Team Angelicvm. Chile.
Team Indus. Indien.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar