Translate

fredag 20 mars 2015

I dag händer det.

Kl. 10:14 svensk vintertid eller svensk normaltid träffar månens kärnskugga jordens yta en bit söder om Grönland. Skuggan rör sig åt nordost, passerar mellan Island och Brittiska öarna över Färöarna för att sedan fortsätta norrut över Svalbard mot jordens nordpol. Kl. 11:18 – alltså bara en timme senare – lämnar månens kärnskugga redan jorden och ingenstans på jorden är solförmörkelsen längre total. En partiell solförmörkelse kan observeras från alla platser inom det grön omringade området. Förmörkelseförloppet kan ses från norra Afrika till östra Grönland i sin helhet. I den lite sneda “åttan” som sträcker sig från Mongoliet över jordens nordpol till Atlanten kan bara delar av förmörkelsen ses – för i öster håller solen på att gå ner och i väster håller den på att gå upp under själva förmörkelsen. Vid själva nordpol går solen precis upp – för att det är vårdagjämning (om man bortser från refraktionseffekten, som lyfter upp solen en del vid horisonten, so datt den i praktiken redan har gått upp någon dag tidigare).

Förmörkelsen kan observeras från hela landet. Vädret verkar vara mest gynnsamt i norr !! Här i Vännäs är det helt klart nu 150320, kl. 07.29 Den äger rum mitt på dagen och är förhållandevis stor – i fjällen till och med så stor att man är så nära en total förmörkelse som man kan komma på mycket lång tid framöver.

Var rädd om dina ögon !

Titta aldrig med en kikare mot solen. Du förstör dina ögon och kan bli blind i värsta fall. Solen står högt över horisonten och den lyser stark. Även om 80-95% av solen täcks av månen så är den sista delen fortfarande tillräckligt stark för att skada dina ögon.  Helst ska man använda sig av förmörkelseglasögon. Vanliga solglasögon duger  inte. Förr i tiden tog man ofta sotad glas eller en oexponerad film för att titta på solen men även detta skyddar dina ögon inte tillräckligt. Säkrast är projektionsmetoden där du med hjälp av en kikare projicerar bilden på solen på ett papper.

Jag ska prova fota händelsen. Återkommer med bilder (om det blir några...)

Så här ser tid schemat ut i Vännäs.

Start: 08.59

Max: 10.05

Slut: 11:12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar